Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   20 de calculatoare pentru şcolile…

20 de calculatoare pentru şcolile de meserii de penitenciarele de la Rusca şi Lipcani

Școala de meserii din penitenciarul nr.7 de la Rusca a primit, cu titlu de donație, un set de 10 computere, destinate deținutelor care învață profesia de operator de calculatoare. La ceremonia de predare/primire au participat viceministrului Educației, Loreta Handrabura, și a viceministrului Justiției, Vladimir Grosu. Tehnica donată a fost testată de specialiștii de la Centrul Tehnologiilor Informaționale și în Educație, care au instalat și soft-urile necesare.

Un set din alte 10 computere a fost donat şi școlii de meserii din penitenciarul de la Lipcani. Loreta Handrabura, care este autoarea acestei inițiative,  a remarcat cu această ocazie că nu doar clasele de instruire profesională, ci și cele de instruire generală ar trebui să dispună de tehnică de calcul. „Îmi pun speranţa că deţinuţii vor fi astfel mai motivaţi să înveţe, să descopere şi să stăpînească o meserie. Aceasta se va răsfrînge pozitiv asupra procesului de instruire” , a declarat viceministra educaţiei, Loretta Handrabura.

La rândul său, Vladimir Grosu, a apreciat colaborarea dintre Ministerul Educației și cel al Justiției, menționând că posibilitatea de a utiliza computerele din dotare le oferă deținutelor o șansă în plus de a se integra în societate după ispășirea pedepsei. El a solicitat conducerii instituției o listă cu echipamentele necesare, care ar permite penitenciarului de la Rusca să eficientizeze procesul de instruire.

Administrația instituțiilor de învățământ din cadrul penitenciarelor a fost, de asemenea, obligată să prezinte Ministerului Educației și Ministerului Justiției informații periodice privind eficiența utilizării computerelor cu care sunt dotate.

În prezent, pe lângă penitenciarele din Republica Moldova funcționează șase școli de meserii: nr.1 la Pruncul, municipiul Chișinău, nr.2 la Cricova, municipiul Chișinău, nr.3 la Cricova, municipiul Chișinău, nr.4 la Soroca, nr.5 la Lipcani, raionul Briceni, și nr.6 la Rusca, raionul Hâncești. Deținuții care frecventează aceste instituții sunt instruiți să devină viitori electricieni, electrosudori, cazangii, lăcătuși, croitori, cizmari, strungari, tâmplari, tencuitori, pietrari sau operatori de calculatoare. Pentru organizarea procesului educaţional, Ministerul Educaţiei a elaborat Planul-cadru pentru toate meseriile (profesiile), care se pregătesc în şcolile respective. Durata de studii în toate şcolile de meserii este de un an. Persoanele cu condamnări de lungă durată au ocazia să însușească una, două sau chiar trei meserii. Cei care urmează aceste școli de meserii obțin la finalul cursurilor un certificat de calificare, care le oferă posibilitatea să se angajeze mai ușor după eliberarea din detenție.

Ministerul Educaţiei, în colaborare cu Ministerul Justiţiei şi Departamentul Instituţiilor Penitenciare din subordinea acestuia, întreprind un şir de măsuri în scopul îmbunătăţirii calităţii procesului de instruire din penitenciare, asigurând clasele de instruire generală a deţinuţilor cu manuale corespunzătoare, literatură didactică și inventar pentru lecţiile practice.

În custodia instituţiilor penitenciare se află 6321 de persoane, dintre care 612 deţinuţi beneficiază de instruire profesională, iar 97 de deţinuţi, care îţi execută pedeapsa în condiţiile penitenciarului pentru minori, beneficiază de instruire generală.